Saharazand en Schilderwerk

Dominique Fokker

Saharazand en Schilderwerk: Wat Je Wel en Niet Moet Doen

Iedereen die wel eens buiten heeft geschilderd, weet hoe belangrijk het is om rekening te houden met de weersomstandigheden. Een veelvoorkomend, maar vaak onderschat probleem is Saharazand. Dit fijne zand, dat met de wind uit de Sahara naar Nederland en België wordt geblazen, kan grote invloed hebben op schilderwerk. In deze blog leggen we uit wat je wel en niet moet doen als je te maken krijgt met Saharazand tijdens het schilderen.

Wat is Saharazand en waarom is het een probleem?

Saharazand bestaat uit microscopisch kleine zanddeeltjes die door de wind over lange afstanden worden meegevoerd. Dit zand kan neerslaan op oppervlakken en een dunne, stoffige laag vormen. Vooral in combinatie met regen zorgt het voor een vieze aanslag op ramen, auto’s en, ja, ook op schilderwerk.

Wanneer je buiten schildert en er Saharazand in de lucht zit, kan dit leiden tot een ongelijkmatige verflaag en slechte hechting. Daarnaast kunnen de kleine zandkorrels in de natte verf terechtkomen, wat voor een korrelige en oneffen afwerking zorgt.

Wat je niet moet doen

  1. Niet schilderen tijdens of vlak na een Saharazand-episode
    Als de lucht troebel is of er Saharazand voorspeld wordt, stel je schilderwerk dan uit. Controleer weersvoorspellingen en luchtkwaliteitsindexen voordat je begint.
  2. Niet direct schilderen op een stoffige ondergrond
    Saharazand kan zich hechten aan oppervlakken. Als je direct over een stoffige ondergrond schildert, zal de verf minder goed hechten en sneller afbladderen.
  3. Niet alleen vertrouwen op een snelle afspoelbeurt
    Even met water afspoelen lijkt misschien voldoende, maar vaak blijft er een dunne zandfilm achter. Dit kan later alsnog problemen geven bij de hechting van de verf.

Wat je wel moet doen

  1. Goed schoonmaken en ontvetten
    Gebruik een vochtige doek, een hogedrukreiniger of een sopje met ontvetter om alle Saharazand volledig te verwijderen. Laat het oppervlak goed drogen voordat je begint met schilderen.
  2. Schilderen op een windstille dag
    Zelfs als het Saharazand is neergedaald, kan de wind alsnog stof opwaaien. Kies een dag met weinig wind om een zo strak mogelijke afwerking te krijgen.
  3. Gebruik een stofvrije primer
    Een goede primer helpt om kleine stofdeeltjes in te kapselen en voorkomt dat ze later loslaten onder de verflaag.
  4. Bescherm nat schilderwerk tegen nieuw zand
    Als er kans is op opwaaiend stof, scherm het natte schilderwerk dan af met een tijdelijke constructie of werk in de ochtend, wanneer de lucht vaak rustiger is.
Dominique Fokker

gerelateerde berichten

hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Schilderslonen in 2024 weer fors omhoog?

Schilderslonen/ CAO schilders in 2024 weer fors omhoog? Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) zal de inflatie pas in 2025... View Article

Lees meer
prinsjesdag Eigenhuis Schilderplan Eigenhuis Schilderplan

Uw huis onderhouden en beschermen dankzij Prinsjesdag

Binnenkort begeeft de Koning zich naar de Ridderzaal om het nieuwe werkjaar te openen en om met ons de belangrijkste... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Eigenhuis Schilderplan

Eigenhuis Schilderplan, het beste binnenschilderwerk

Iedereen wil wel eens een nieuwe frisse inrichting van de woonkamer, maar waar te beginnen? Wat moet je hiervoor allemaal... View Article

Lees meer

Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

NextPrev